Wiele osób może z marszu wymienić kilka bardzo popularnych potraw kuchni włoskiej. Trzeba bowiem przyznać, że jest to jedna z bardziej popularnych kuchni i to na całym świecie. Również i w Polsce bardzo często korzystamy z włoskich przepisów, zarówno na dania obiadowe jak i desery. Przede wszystkim, najlepsze włoskie potrawy to dania z makaronu, pizza czy też takie desery jak tiramisu czy panna cotta. Tymczasem, kuchnia włoska obfituje w wiele innych, równie interesujących dań, które być może nie są aż tak bardzo popularne. Czas więc spróbować wykonać je we własnej kuchni! Tym bardziej, że w renomowanych sklepach z żywnością premium coraz łatwiej jest kupić typowe, włoskie produkty.
Jedna z typowych potraw kuchni sycylijskiej- Arancini
Danie to jest popularne i naprawdę bardzo smaczne, a do wykonania Arancini potrzebne są typowe, uwielbiane przez Włochów składniki. Arancini to danie pochodzące z Sycylii, które zostało spopularyzowane w całych Włoszech. To niewielkie kulki ryżowe, które są smażone w panierce, ale też które też mogą posiadać różne wnętrze w formie nadzienia. W nadzieniu można znaleźć grzyby, groch lub ser mozzarellę. Wiele zależy od tego, w jakim regionie je się tę potrawę. Można nawet znaleźć miejsca, gdzie Arancini jest podawane z farszem mięsnym lub tradycyjnym sosem pomidorowym. Tak naprawdę, kulki te kojarzą się ze względu na swój kształt i kolor z pomarańczami- stąd też pochodzi ich nazwa. Danie to może być podawane samodzielnie, ale też często we Włoszech jest spożywane w formie smacznej przekąski. Nie jest to potrawa trudna do wykonania- można więc spokojnie zaplanować ją do zrobienia na sobotnie popołudnie.
Gnocchi czyli coś jak włoskie kopytka
Zarówno kształtem jak i smakiem mogą kojarzyć się z naszymi, polskimi kopytkami. We Włoszech przygotowuje się je jako pierwsze danie obiadowe. Tak naprawdę, gnocchi mogą mieć różne kształty, zazwyczaj jednak są odrobinę mniejsze od naszych kopytek. To sprawia, że są delikatniejsze. Potrawę tą, czyli danie na bazie klusek najprawdopodobniej dostaniemy w każdej włoskiej restauracji. Do ich przygotowania głównie wykorzystuje się ziemniaki oraz mąkę. Nie każdy o tym wie, ale tak jak i makarony- gnocchi można zabarwić na wybrany, interesujący nas kolor wykorzystując na przykład szpinak lub też sok z buraków. Najczęściej, gnocchi podaje się z sosem o różnej konsystencji oraz ze świeżymi warzywami sezonowymi. Idealnym dodatkiem jest też pesto, a więc tradycyjny, włoski produkt. Wzorki na tych mini kopytkach sprawiają, że znacznie lepiej przylega do nich sos.
Carpaccio jako przepyszna przekąska
Tradycyjnie, przygotowuje się je z ryb lub mięsa, które to powinno być odpowiednio pokrojone na bardzo cienkie plasterki. Jako przyprawę wykorzystuje się tutaj sok z cytryny, sól i pieprz lub wysokiej jakości oliwę z oliwek. Jako wykończenie tej prostej przystawki stosuje się świeżą i aromatyczną rukolę. Całe danie jest bardzo proste, ale pyszne i aromatyczne.