Wizyta w takim miejscu może być naprawdę bardzo krępująca, z jednej strony dlatego, że możemy nie być do końca zaznajomieni z zasadami zachowywania się w takim lokalu. Z drugiej strony- nawet jeśli znamy zdecydowaną większość zasad- jeśli zazwyczaj nie stosujemy się do nich na co dzień to mogą się nam one wydawać dziwne i nienaturalne. Nie mniej jednak, aby móc się z nimi oswajać, trzeba wiedzieć, jak się zachowywać w restauracji, czyli znać związany z tym savoir vivre. Tak naprawdę pierwszą i zdecydowanie najważniejszą rzeczą jest to, aby sprawdzić, czy w miejscu, do którego się udajemy nie obowiązują jakieś specjalne wymagania, co do posiadanego stroju. W bardzo eleganckich restauracjach z górnej półki może być wymagany krawat oraz marynarka, a więc ubiór bardzo oficjalny i formalny. Pamiętajmy także o tym, że osoba zapraszająca innych do takiej restauracji automatycznie staje się gospodarzem takiego spotkania.
Kiedy już jesteśmy w restauracji
Na pewno warto pamiętać o tym, że to gospodarz najpierw czeka, aż jego goście zajmą stosowne miejsca przy stole. Czekając na nadejście kelnera z pewnością warto na tyle zniżyć swój ton głosu, aby to, co mówimy mógł słyszeć jedynie nasz rozmówca. Zamawianiem potraw wybranych przez gości zajmuje się gospodarz spotkania. Zamawia on w pierwszej kolejności dania, które wybrały sobie kobiety. Jeśli chodzi o panie, istotną informacją jest to, co należy zrobić z posiadaną przez siebie torebką. Jeśli jest naprawdę niewielka- można pozostawić ją na kolanach. Można też postawić ją na podłodze, ale najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie jej na dodatkowym meblu przy stoliku. Natomiast z pewnością nie powinno się jej wieszać na krześle, gdyż jest to w złym guście.
Spożywanie posiłków
Oczywistą kwestią jest to, że do spożywania potraw używamy tych sztućców, które do danego dania zaproponuje nam kelner. Przy stole nie powinno się korzystać z wykałaczek, a doprawianie potraw solą czy pieprzem jest dozwolone tylko przy daniach, które ewidentnie tego wymagają, jak na przykład frytki. Dosalanie potraw już wykończonych mogłyby stanowić obrazę dla szefa kuchni. Warto pamiętać też o tym, że nie powinno odkładać się na stół brudnych sztućców- trzeba umieścić je na specjalnym talerzyku. Podczas spożywania posiłków na stole nie powinno się umieszczać tak naprawdę żadnych przedmiotów osobistych. Klucze, portfel czy co gorsza telefon- wszystko to powinno pozostać w kieszeni czy torebce. W lepszych restauracjach problematyczną kwestią może być używanie serwety. Po przyjściu do restauracji powinno się ją ułożyć na kolach tak, aby jej lewa strona była dołem. Serweta jest zazwyczaj wykonana z przyjemnego, białego materiału. Przecieramy nią usta przed wypiciem napoju oraz po skończonym obiedzie. Chcąc odłożyć ją na chwilę- odkładamy ją na krzesło. Wychodząc umieszczamy ją obok talerza. Nie ma konieczności jej składania. Możemy umieścić ją w taki sposób, aby zasłonić ewentualne plamy.